De zomer is het perfecte seizoen voor een BBQ en alles wat erbij komt kijken, maar een barbecue met vrienden of je familie slaagt natuurlijk alleen als de gerechten naar iets lijken. Daarvoor is een goede voorbereiding belangrijk, maar misschien wil je het nog een stapje verder nemen?
Barbecuen, dat is ook culinair eten , zolang je met een aantal zaken rekening houdt. Lees verder voor de beste BBQ-technieken en tools, voor een onvergetelijke culinaire ervaring in eigen tuin!
6 Tips voor een onvergetelijke BBQ-ervaring
1. Serveer ook eens vis en groenten
Hoewel BBQ meteen doet denken aan vlees, zoals ribeye of steak, zijn ook vis en groenten een goede keuze, vooral op de grill. Je kunt bijvoorbeeld een stukje vis marineren in wat citroensap en lekkere kruiden. Daarna wikkel je je favoriete barbecuegroenten in een folie met wat boter. Het resultaat? Een heerlijke, gerookte smaak en een stukje vis en groenten waar het sap nog vanaf druipt…
2. Temperatuurbeheer is alles
Welk gerecht je ook bereidt, het is belangrijk dat je de temperatuur goed onder controle houdt. Zeker als het gaat om barbecuegerechten op de grill. Veel barbecuefanaten letten dan vooral op de temperatuur van het vlees, maar vergeet ook het rooster niet. Een gouden tip: probeer de indirecte grilltechniek uit. Hierbij leg je het houtskool aan een kant van de grill en het eten aan de andere. Op die manier garen je vlees en groenten gelijkmatiger en zitten er nooit verbrande stukken tussen.
3. Leer marineren en rubben
Marinades en rubs: ze horen thuis in de spreekwoordelijke tool kit van elke barbecuefan. Marinades zorgen voor meer smaak, bij rubs wrijf je je vlees letterlijk in met een mengeling van specerijen en kruiden. Er bestaan veel verschillende soorten, elk met een unieke smaak: van paprika tot knoflook en gekarameliseerde suiker, er zijn geen grenzen. Je kunt met een beetje ervaring en kennis zelfs je eigen marinades samenstellen!
4. Het belang van de juiste brandstof
Geen tuinfeestje kan zelfs maar beginnen zonder de juiste brandstof voor je barbecue. Houtskool is een populaire optie, omdat het zorgt voor meer smaak met een rokerige ondertoon en ook sneller op temperatuur is. Briketten branden dan weer een stuk langer en geven een constante warmte af. Daarnaast zijn er nog heel wat verschillen qua merk, dus probeer er zeker verschillende uit.
5. Geef vlees een beetje rust
Misschien sta je te popelen om je gasten te verwennen met een lekker stukje vlees zodra het gaar is, maar het is eigenlijk beter om het nog eventjes te laten liggen. Op die manier krijgen de sappen de kans om zich te ‘zetten’ of dieper in te trekken. Hierdoor is de smaak beter. Bedek het vlees met aluminiumfolie en laat het een kleine tien minuutjes liggen op de grill. Snijd het dan pas aan en de smaak is nog veel beter.
7. Maak je barbecue goed schoon
De kans is groot dat je na een deugddoende barbecue gewoon wilt nagenieten en dan kan het gebeuren dat je de schoonmaak overslaat. Verleidelijk, maar geen goed idee, want een propere grill is een van de belangrijkste factoren als je consistent culinaire gerechten wilt leveren. Na het eten kan je de grill bijvoorbeeld vijftien minuten opnieuw verwarmen, zodat vet- en voedselresten verbranden. Daarna even schoonmaken met een grillborstel en het is compleet.
Bovenstaande BBQ-technieken maken culinair eten in je eigen achtertuin kinderspel. Oefen ze zodra je de kans krijgt en je gasten zullen tijdens een barbecue niet meer weg te slaan zijn.
Handige hulpmiddelen voor professionele BBQ’ers
Naast technieken zijn er natuurlijk ook een aantal tools die je echt nodig hebt om culinaire recepten tevoorschijn te toveren tijdens een barbecue. We geven je graag een aantal tips:
1. Een marinadespuit
Weet je nog dat we het hadden over marinades? Dankzij een professionele marinadespuit sukkel je niet langer met een gewoon peper- en zoutvat en marineer je je vlees direct van binnenuit. Nog een voordeel: er bestaan spuiten voor gewoon marinades, maar vaak kan je ze gebruiken voor bouillon, gesmolten boter en zelfs bier. Zorg dat de naald van de spuit die je koopt sterk en lang genoeg is, zodat hij lang meegaat en tot diep in het vlees doordringt, voor meer smaak.
2. BBQ-klauwen
Varkensvlees bereiden is vaak een hele uitdaging, omdat het gewoon niet gemakkelijk is om deze vleessoort op de juiste manier in stukken te verdelen. Dankzij roestvrijstalen klauwen voor pulled pork is het voortaan kinderspel. Natuurlijk dienen zo’n klauwen ook voor het uit elkaar scheuren van andere vleessoorten, zoals rund of kip. Zorg er in elk geval voor dat je nieuwe set klauwen echt van roestvrij staal is, anders raken ze al snel beschadigd.
3. Een barbecueblazer
Als je een beetje wegwijs bent in de wereld van het barbecueën, weet je ook dat houtskool of briketten alleen op temperatuur kunnen komen met voldoende zuurstof. Hoewel je het natuurlijk altijd eens met een ouderwetse blaasbalg kunt proberen, is een elektrische barbecueblazer misschien wel een slimme investering. Dit apparaat blaast in korte tijd een groot volume lucht, waardoor je barbecue in geen tijd op temperatuur is.
Bij bepaalde bereidingstechnieken is het immers vooral belangrijk dat de temperatuur snel genoeg toeneemt en met handmatige technieken is dat een hele uitdaging. Het enige wat jij moet doen? De blazer in een stopcontact steken en een beetje goed richten. De rest gaat vanzelf en dat bespaart je tijdens een barbecue heel wat kopzorgen. Dat betekent dat er meer tijd over is om effectief te genieten van de heerlijkste gerechten…
Van een doordeweekse barbecue naar een culinaire explosie
Wie zegt dat je een driesterrenrestaurant nodig hebt om écht te genieten van heerlijke gerechten? De tips en gadgets die we hierboven hebben besproken, zorgen ervoor dat zelfs een spontane barbecue een culinaire ervaring wordt. Probeer de verschillende bereidingstechnieken uit, experimenteer met handige barbecuetools en voor je het weet kom je in de buurt bekend te staan als een echte barbecuemaster!