Roken behoort tot de alleroudste bereidingswijzen. Vroeger gebruikte men de techniek voornamelijk om de houdbaarheid van etenswaren te verlengen. Tegenwoordig is het niet meer de conservering, maar de smaak waar het om draait. Weber rookovens zijn in staat om die authentieke smaak aan jouw gerechten toe te voegen. Het gebruik van een rookoven geeft een heel nieuwe dimensie aan jouw kennis en vaardigheden als hobby- of (semi-)professionele kok. Laat de houtsnippers hun werk doen en creëer gerechten zoals je die nog niet eerder hebt gegeten.
Showing all 2 results
Hoe ga je te werk met een Weber rookoven?
Net als met een gewone barbecue verwarm je de Weber rookoven voor alvorens je de etenswaren erin plaatst. Zet de deur of het deksel half open, zodat er voldoende zuurstof bij kan komen. Als het hout in de aslade voldoende gloeit, kun je je etenswaren in de oven plaatsen. Het roken kan beginnen! Zorg er wel altijd voor dat er aan de bovenkant van de rookoven een opening blijft bestaan, zodat de trek in stand blijft. Wanneer je de bovenkant helemaal zou sluiten, ontstaat er verkeerde rookvorming en dat proef je aan je etenswaren.
Het principe van Weber rookovens
Net als bij elke andere rookoven, is het principe van de Weber rookoven de smeulende houtsnippers of houtmot. Wanneer na het inschakelen van de oven de rookpan door de warmtebron wordt verwarmd, gaat de inhoud ervan smeulen. Dit zorgt voor de rookontwikkeling. Je kunt zowel koud als warm roken. Maak je gebruik van de eerste methode, dan pekel je ze eerst. Ze zijn langer houdbaar dan de etenswaren die je warm rookt. Elk product heeft ook zijn eigen ideale rooktemperatuur en garingstijd. Bepaal deze nauwkeurig voordat je te werk gaat.
Welke houtsoorten kun je in een Weber rookoven gebruiken?
In een Weber rookoven kun je elke houtsoort gebruiken die je wenst. Meestal gebruikt men beuken- of eikenhout. De belangrijkste eisen zijn dat het hout onbewerkt en vrij van hars en schors is. Gebruik je bewerkt hout, dan komen er schadelijke stoffen vrij. Daarnaast moeten de houtsnippers of houtmot droog zijn. Zijn deze vochtig, dan gaat dit zeer ten koste van het rookproces. Wil je experimenteren met smaken? Voeg dan houtschors of –mot van fruitbomen toe. Deze geven niet alleen een heerlijke geur, maar ook een bijzondere smaak aan je etenswaren.
De Smokey Mountain Cooker serie
Alle Weber rookovens zijn ondergebracht in de zogeheten Smokey Mountain Cooker serie. Stuk voor stuk hebben ze dat robuuste uiterlijk dat je van Weber gewend bent. Waar ze in verschillen, is hun grootte. Houd er bij de aanschaf dus rekening mee welke en hoeveel producten je steeds zou willen roken. Elke Smokey Mountain Cooker is uitgerust met een betrouwbare thermometer die je van een optimale temperatuurbeheersing garandeert. De rookovens zijn voorzien van een opvangbak waar het water en vet in terecht komt. Geen rommel dus!
Het voorzichtige alternatief: de Weber rookdoos
Klinkt die Weber rookoven je als muziek in de oren, maar weet je niet of het proces van roken wel echt iets voor jou is? En of het die smaken creëert die jij voor ogen hebt? Bij twijfel kun je als eerste stap altijd een Weber rookdoos of –tube aanschaffen. Uiteraard vind je ook deze via bbq-zaak.nl. Dit kleine compartiment vult je met houtsnippers of houtmot en plaats je op de grill, of direct op de houtskool.