Bbq rookovens zorgen voor die heerlijke, typisch rokerige smaak. Gerookte etenswaren hebben een veel lekkerdere smaak dan de voedingsmiddelen waar kunstmatige rookaroma’s aan worden toegevoegd. Alhoewel die authentieke smaak vandaag de dag de hoofdreden is om een bbq rookoven te gebruiken, is het niet de enige reden. Tegelijkertijd fungeren ze namelijk als een houdbaarheidsverlengend systeem. De barbecue rookovens die je via bbq-zaak.nl online kunt kopen, zijn vrijwel altijd vervaardigd van rvs. Bekende producenten van bbq rookovens zijn Weber, Camerons en Barbecook.
Toont alle 8 resultaten
Voedingswaren die je in een bbq rookoven kunt roken
Het zal misschien niet direct in je opkomen welke voedingsmiddelen je allemaal in een rookoven kunt bereiden. Terwijl je de meeste producten zeker eens hebt gegeten. Denk alleen al maar aan de diverse vissoorten zoals zalm, makreel en paling. Vis roken is voor sommigen zelfs een echte hobby. Maar denk natuurlijk ook aan gerookte kipfilet en Hollands meest geliefde worst voor bij de stamppot: de rookworst. Rookkaas is ook een populair gerookt artikel. Stuk voor stuk zijn ze voorzien van die authentieke rooksmaak, zonder hun eigen karakter te verliezen.
Warm en koud roken met een bbq rookoven
Het roken van voedingswaren kun je grofweg in twee technieken opdelen: koud en warm roken. De meeste bbq rookovens die je via bbq-zaak.nl kunt bestellen, zijn geschikt voor het warm roken van etenswaren. Wil je een rookoven kopen, houd hier dan dus rekening mee. Er zijn ook enkele modellen verkrijgbaar die zowel warm als koud roken mogelijk maken. Onthoud dat als je voor een elektrische rookoven kiest, dit aanzienlijk meer hout vereist in vergelijking met de andere bbq rookovens.
Warm en koud roken, de verschillen kort uitgelegd
Warm roken betekent het verhitten van voedingswaren in een gesloten ruimte door middel van hete lucht. De hete lucht wordt veroorzaakt door smeulend houtskool. De etenswaren, in de meeste gevallen vlees of vis, worden hierdoor droger. De temperatuur overschrijdt de tachtig graden niet. Bij koud roken is er sprake van een rookruimte waarin de temperatuur tussen de nul en de vijfentwintig graden ligt. Deze aanzienlijk lagere temperatuur heeft een beduidend andere uitwerking op de smaak. Deze is wat zoeter en kruidiger dan die van de warm gerookte etenswaren.
Het in een bbq rookoven te gebruiken hout
Het rookhout dat je in je rookoven gebruikt, dient altijd onbewerkt te zijn. Dit om te voorkomen dat er tijdens het rookproces eventuele schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Elke houtsoort geeft zijn eigen karakter af. Vooraf hout van fruitbomen geven een bijzonder tintje aan je etenswaren. Beuken, eiken en hickory houtmot doen het goed bij vis. Voor rundvlees geldt hetzelfde, maar geeft de houtmot van wijn- of whiskyvaten ook een smaak af die er goed bij past. Appelhout en kersenhout zijn bij uitstek geschikt voor het roken van wild.
Een rookoven kopen? Bij bbq-zaak.nl vind je talloze keuzemogelijkheden
Ben je al in het bezit van de beste barbecue waarmee je de heerlijkste recepten op tafel zet en vind je het tijd voor een nieuwe uitdaging? Via bbq-zaak.nl vind je altijd wel een aanbieding voor een goede rookoven. Wil je een rookoven kopen, dan heb je volop keuzemogelijkheden. Ga je voor een goedkope mini variant of dat kleine tafelmodel? Neem de tijd om alles te weten te komen over de verschillende opties en haal binnenkort jouw nieuwe parel op culinair gebied in huis.