Wanneer je het barbecueën behoorlijk onder de knie hebt, wordt het tijd voor een volgende stap. Het werken met rookhout geeft een extra dimensie aan het grillen. Waar roken vroeger voornamelijk als conserveringstechniek werd ingezet, gebruik je het nu meestal vanwege de smaak. Wanneer je rookhout op de bbq gebruikt, geeft dit die rokerige twist die bij een barbecue hoort. Via bbq-zaak.nl kun je verschillende soorten rookhout kopen, afkomstig van diverse producenten. Hier leggen we je uit wat de verschillen inhouden voor de toepassing van elk.
De Big Green Egg Rookhout Red Wine Mini Blocks zijn afkomstig van wijn en port vaten die na ongeveer tien jaar niet meer gebruikt worden om wijn in te rijpen. De Mini Blocks kun je direct over de kolen strooien.
The Bastard Smoking Rookhout Oak 500g The Bastard Smoking Rookhout Oak 500g is een populaire en authentieke rooksmaak, het geeft een medium tot sterke smaakt die niet overheersend is. De Eiken snippers zijn te gebruiken voor alle houtskool, gas en elektrische barbecues. Het is ideaal om te gebruiken bij de bereiding van lam, rund, borststuk en worstjes. Je kan het beste een Tube Smoker gebruiken om de houtsnippers te roken. Het rookhout is te gebruiken voor: Houtskool barbecues, gas barbecues en elektrische barbecues. Het rookhout zorgt voor een subtiele rook smaak aan jouw gerecht. Het rookhout beschikt over 100% eiken hout zonder toevoegingen. Het eiken rookhout gaat goed samen met rundvlees en borststukken.
De Cobb kun je ook gebruiken als rookoven. Hiervoor kun je rookpellets gebruiken. Een handjevol pellets is voldoende om een heerlijke rooksmaak aan vlees, gevogelte en vis te geven. Het voordeel van rookpellets is dat je deze niet van te voren hoeft te weken, je kunt ze gelijk gebruiken. De rookpellets van BBQ'ers Delight zijn verkrijgbaar in diverse smaken. Iedere smaak heeft een eigen karakter. Sugar Maple geeft een milde rooksmaak en is daarmee zeer geschikt voor gevogelteWanneer je een gasbarbecue hebt maak dan gebruik van een rookbox. Rookpellets zijn tegelijk te gebruiken en hoeven niet te weken.Een handjevol rookpellets is al voldoende voor een heerlijke rooksmaak aan je gerecht.
The Bastard Smoking Rookhout Hickory 500g Met The Bastard Smoking Rookhout Hickory 500g van het merk The Bastard geef je aan jouw barbecue gerechten een sterke aromatische en pittige rookgeur en smaak. Geschikt voor alle houtskool, gas en elektrische grills. De verpakking bevat 100% Hickory hout, dit is het klassieke Amerikaanse barbecue hout. Het Hickory hout is ideaal om te gebruiken bij de bereiding van kip, rund, lam en varkensvlees. De Tube Smoker van The Bastard is het perfecte tool om de houtsnippers in te roken. Daarnaast is deze ook te gebruiken in combinatie met de The Bastard smoker box. Het rookhout geeft een subtiele smaak aan jouw gerechten. Deze heerlijke rooksmaak geeft nét dat beetje extra’s aan jouw gerecht.
De Cobb kun je ook gebruiken als rookoven. Hiervoor kun je rookpellets gebruiken. Een handjevol pellets is voldoende om een heerlijke rooksmaak aan vlees, gevogelte en vis te geven. Het voordeel van rookpellets is dat je deze niet van te voren hoeft te weken, je kunt ze gelijk gebruiken. De rookpellets van BBQ'ers Delight zijn verkrijgbaar in diverse smaken. Iedere smaak heeft een eigen karakter. De smaak Jack Daniel's is gemaakt van gebruikte Jack Daniel's whiskeyvaten en geeft rood vlees een karakteristieke smaak.Wanneer je een gasbarbecue hebt maak dan gebruik van een rookbox. Rookpellets zijn tegelijk te gebruiken en hoeven niet te weken.Een handjevol rookpellets is al voldoende voor een heerlijke rooksmaak aan je gerecht.
De Cobb kun je ook gebruiken als rookoven. Hiervoor kun je rookpellets gebruiken. Een handjevol pellets is voldoende om een heerlijke rooksmaak aan vlees, gevogelte en vis te geven. Het voordeel van rookpellets is dat je deze niet van te voren hoeft te weken, je kunt ze gelijk gebruiken. De rookpellets van BBQ'ers Delight zijn verkrijgbaar in diverse smaken. Iedere smaak heeft een eigen karakter. Hickory geeft een klassieke spek-rooksmaak aan vlees(ook wild), vis of gevogelteWanneer je een gasbarbecue hebt maak dan gebruik van een rookbox. Rookpellets zijn tegelijk te gebruiken en hoeven niet te weken.Een handjevol rookpellets is al voldoende voor een heerlijke rooksmaak aan je gerecht
De Cobb kun je ook gebruiken als rookoven. Hiervoor kun je rookpellets gebruiken. Een handjevol pellets is voldoende om een heerlijke rooksmaak aan vlees, gevogelte en vis te geven. Het voordeel van rookpellets is dat je deze niet van te voren hoeft te weken, je kunt ze gelijk gebruiken. De rookpellets van BBQ'ers Delight zijn verkrijgbaar in diverse smaken. Iedere smaak heeft een eigen karakter. Apple geeft een zoete, fruitige smaak aan het gerecht.Wanneer je een gasbarbecue hebt maak dan gebruik van een rookbox. Rookpellets zijn tegelijk te gebruiken en hoeven niet te weken.Een handjevol rookpellets is al voldoende voor een heerlijke rooksmaak aan je gerecht.
Wil je met rookhout bbq’en? Dan is de indirecte grilltechniek vereist. De kans bestaat dat je het tot nu toe altijd op dezelfde manier aanpakte: het rooster vullen met kolen en briketten, zodat het vuur snel en stevig op kracht komt. Zo creëer je echter een vuur zonder nuance. Deze manier van grillen noemen we ook wel direct grillen. Indirect grillen betekent dat je de briketten of kolen wat dunner uitspreidt, zodat het wat langer duurt voor je etenswaren gegrild zijn.
Indirect grillen is een echte must voor het werken met rookhout op de bbq. Grill je namelijk op de directe manier, dan is je vlees binnen een mum van tijd klaar en heeft het hout geen tijd om zijn smaak af te geven. Ook voorkom je zo nog eens dat het vlees snel kan verbranden. Verspreid net als de kolen of de briketten ook de houtsnippers of chunks gelijkmatig. ‘Met mate’ lijkt de sleutel tot het succesvol garen van vlees, gevogelte en vis.
Barbecue rookhout kan in twee categorieën worden opgesplitst: chunks en snippers. In hun werking verschillen ze iets van elkaar. De robuustere blokjes zijn bij uitstek geschikt voor gerechten die langer moeten garen. Niet alleen branden ze gelijkmatiger, ze hebben ook een langere brandduur. De rookvorming stopt dus niet halverwege het garingsproces en zo geven chunks van het begin tot het eind hun smaak af. Houtsnippers verdeel je over de kolen of briketten, maar nooit op de allerheetste gedeeltes. Zo verbranden ze veel te snel. Ook kun je ze in een smokerbox gebruiken.
Natuurlijk bestaat er niet alleen verschil qua vorm, maar ook wat betreft houtsoort. Wil je goedkoop rookhout kopen? Wees je er dan van bewust dat elk soort zijn eigen, specifieke smaak afgeeft aan je voedingsmiddelen. Ongeacht of je nu een gas bbq, houtskool bbq of elektrische bbq gebruikt. Eiken en beuken zijn veelgebruikte houtsoorten voor op de barbecue. Rookhout van eiken geeft een zware rooksmaak af en is vooral geschikt voor grote stukken varkens- of rundvlees. Beuken heeft daarentegen een neutralere rooksmaak en is ideaal voor tijdens het roosteren van vis.
Wil je nóg een extra twist geven aan het grillen van je vlees-, kip- en visgerechten? Maak dan gebruik van rookhout met een fruitige smaak. Dit klinkt in eerste instantie misschien als een vreemde combinatie. Maar eenmaal op de barbecue blijkt het een combinatie die verrassend positief uitpakt. Zo bestaan er appelhoutsnippers die goed passen bij wild, vis en gevogelte. Big Green Egg heeft rookhout met een subtiele kersensmaak. Het lichtzoete vleugje kers vormt een mooie combinatie met wederom wild en gevogelte, maar ook met een biefstukje of lamsvlees.
Weber rookhout lijkt in haast alle denkbare smaken te bestaan. Je kunt de snippers over de kolen of de briketten verspreiden, of ze in een speciaal daarvoor bestemde smokerbox doen. Zo rookt het hout langzaam zonder te verbranden. Weber rookhout bestaat net als die van Big Green Egg in een appelvariant. Ook zijn er de houtsnippers Pork, die samengesteld zijn uit hout van diverse fruitbomen. De mix daarvan geeft varkensvlees een intensere smaak. Ook Mesquite en Hickory houtsnippers weten dat subtiele aroma aan diverse gerechten af te geven.