Wanneer je het barbecueën behoorlijk onder de knie hebt, wordt het tijd voor een volgende stap. Het werken met rookhout geeft een extra dimensie aan het grillen. Waar roken vroeger voornamelijk als conserveringstechniek werd ingezet, gebruik je het nu meestal vanwege de smaak. Wanneer je rookhout op de bbq gebruikt, geeft dit die rokerige twist die bij een barbecue hoort. Via bbq-zaak.nl kun je verschillende soorten rookhout kopen, afkomstig van diverse producenten. Hier leggen we je uit wat de verschillen inhouden voor de toepassing van elk.
Resultaat 1–36 van de 101 resultaten wordt getoond
Het verschil tussen direct en indirect grillen
Wil je met rookhout bbq’en? Dan is de indirecte grilltechniek vereist. De kans bestaat dat je het tot nu toe altijd op dezelfde manier aanpakte: het rooster vullen met kolen en briketten, zodat het vuur snel en stevig op kracht komt. Zo creëer je echter een vuur zonder nuance. Deze manier van grillen noemen we ook wel direct grillen. Indirect grillen betekent dat je de briketten of kolen wat dunner uitspreidt, zodat het wat langer duurt voor je etenswaren gegrild zijn.
Geniet, maar grill met mate
Indirect grillen is een echte must voor het werken met rookhout op de bbq. Grill je namelijk op de directe manier, dan is je vlees binnen een mum van tijd klaar en heeft het hout geen tijd om zijn smaak af te geven. Ook voorkom je zo nog eens dat het vlees snel kan verbranden. Verspreid net als de kolen of de briketten ook de houtsnippers of chunks gelijkmatig. ‘Met mate’ lijkt de sleutel tot het succesvol garen van vlees, gevogelte en vis.
De verschillende soorten rookhout voor op je barbecue
Barbecue rookhout kan in twee categorieën worden opgesplitst: chunks en snippers. In hun werking verschillen ze iets van elkaar. De robuustere blokjes zijn bij uitstek geschikt voor gerechten die langer moeten garen. Niet alleen branden ze gelijkmatiger, ze hebben ook een langere brandduur. De rookvorming stopt dus niet halverwege het garingsproces en zo geven chunks van het begin tot het eind hun smaak af. Houtsnippers verdeel je over de kolen of briketten, maar nooit op de allerheetste gedeeltes. Zo verbranden ze veel te snel. Ook kun je ze in een smokerbox gebruiken.
Elke houtsoort zijn eigen, karakteristieke smaak
Natuurlijk bestaat er niet alleen verschil qua vorm, maar ook wat betreft houtsoort. Wil je goedkoop rookhout kopen? Wees je er dan van bewust dat elk soort zijn eigen, specifieke smaak afgeeft aan je voedingsmiddelen. Ongeacht of je nu een gas bbq, houtskool bbq of elektrische bbq gebruikt. Eiken en beuken zijn veelgebruikte houtsoorten voor op de barbecue. Rookhout van eiken geeft een zware rooksmaak af en is vooral geschikt voor grote stukken varkens- of rundvlees. Beuken heeft daarentegen een neutralere rooksmaak en is ideaal voor tijdens het roosteren van vis.
Rookhout bbq met een extra bijzonder smaakje
Wil je nóg een extra twist geven aan het grillen van je vlees-, kip- en visgerechten? Maak dan gebruik van rookhout met een fruitige smaak. Dit klinkt in eerste instantie misschien als een vreemde combinatie. Maar eenmaal op de barbecue blijkt het een combinatie die verrassend positief uitpakt. Zo bestaan er appelhoutsnippers die goed passen bij wild, vis en gevogelte. Big Green Egg heeft rookhout met een subtiele kersensmaak. Het lichtzoete vleugje kers vormt een mooie combinatie met wederom wild en gevogelte, maar ook met een biefstukje of lamsvlees.
Met Weber rookhout kun je alle kanten op
Weber rookhout lijkt in haast alle denkbare smaken te bestaan. Je kunt de snippers over de kolen of de briketten verspreiden, of ze in een speciaal daarvoor bestemde smokerbox doen. Zo rookt het hout langzaam zonder te verbranden. Weber rookhout bestaat net als die van Big Green Egg in een appelvariant. Ook zijn er de houtsnippers Pork, die samengesteld zijn uit hout van diverse fruitbomen. De mix daarvan geeft varkensvlees een intensere smaak. Ook Mesquite en Hickory houtsnippers weten dat subtiele aroma aan diverse gerechten af te geven.