Bbq grillroosters
Ook al is het rooster van jouw barbecue bestand tegen hoge temperaturen, na verloop van tijd kan het toch zijn dat het aan vervanging toe is. Bijvoorbeeld omdat het schoonmaken er een paar keer bij in is geschoten. Gelukkig vind je via bbq-zaak.nl diverse soorten roosters die geschikt zijn voor de meest uiteenlopende barbecues. Natuurlijk kun je een bbq grillrooster ook extra aanschaffen, naast het rooster dat je al hebt. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende vlees- en vissoorten van elkaar gescheiden houden. Of een geheel apart rooster voor vegetariërs en veganisten reserveren.
Bekijk het assortiment BBQ grillroosters direct bij onze partners:
Toont alle 21 resultaten
Het materiaal van het grillrooster
Een bbq grillrooster heb je niet zomaar aangeschaft. Tenminste, niet als je alle opties met hun voor- en nadelen zorgvuldig tegen elkaar wilt afwegen. Elk materiaalsoort heeft zijn eigen karakteristieken die hun invloed hebben op de bereiding en het schoonmaken. Barbecueroosters worden vrijwel altijd uit één van de volgende vijf materialen vervaardigd: roestvrij staal, gietijzer, aluminium, verchroomd staal en geëmailleerd staal. Zie je door de bomen het bos nu al niet meer? Wij zetten ze kort voor je op een rijtje.
Gietijzeren, aluminium en rvs bbq grillroosters
Een roestvrij stalen (rvs) grillrooster is in vergelijking met de andere typen slijt- en roestvast en daardoor duurzaam. Ook is het gemakkelijk wat betreft onderhoud. Kies je voor een gietijzeren rooster, dan heb je het perfecte rooster in handen voor een barbecue waarin vlees de onbetwiste hoofdrol speelt. Gietijzer is vooral geschikt voor steaks. Een rooster van aluminium is net als die van rvs makkelijk in zijn onderhoud. Vanwege het feit dat het materiaal dun is, laat het de hitte snel door. Daardoor is het dus niet geschikt voor vleessoorten die langzaam moeten garen.
Verchroomd of geëmailleerd staal
Grillroosters die wel perfect werk afleveren wat betreft het roosteren van vlees, zijn de verchroomd stalen en de geëmailleerd stalen roosters. In principe zijn alle soorten bereidingen op deze roosters mogelijk. Verchroomd staal is echter niet erg duurzaam te noemen. Het is voorzien van een tegen roest beschermd laagje. Dat laagje kan in de loop der tijd afbladderen, zowel door gebruik als door verkeerde schoonmaakmaterialen. Geëmailleerd staal krijgt zijn bescherming door het laagje emaille. Deze kan heel wat hebben, maar is niet de meest gebruiksvriendelijke optie wat schoonmaken betreft.
Welk bbq grillrooster past bij jou?
BBq grillroosters van roestvrij staal en van gietijzer lijken dus de beste optie in het geval je op zoek bent naar kwaliteit én duurzaamheid. Weet je van jezelf dat je een ontzettende hekel hebt aan schoonmaakwerk en is de kans realistisch dat het rooster ongereinigd blijft na een avondje barbecueën? Dan kun je wat prijs betreft beter voor een stalen of aluminium rooster kiezen. Let er bij de aanschaf van een gietijzeren rooster overigens wel op dat dit materiaal erg zwaar is en dit het rooster dus wat minder handzaam maakt.
Het verschil tussen bakplaten en grillroosters
Er bestaat een wezenlijk verschil tussen bakplaten en grillplaten en grillroosters. Alhoewel deze van dezelfde materialen vervaardigd kunnen zijn, verschillen ze wat oppervlak betreft van elkaar. Grillen doe je op het karakteristieke, geribbelde oppervlak. Dit kan dus zowel op een rooster als op een geribbelde grillplaat zijn. Je maakt daarbij gebruik van een minimale hoeveelheid bereidingsvet. Een populaire keuze is het Weber grillrooster, welke rond is en een diameter van 57 cm heeft. Bak je, dan spelen bereidingsvetten een grotere rol en heb je dus een bakplaat met een egaal oppervlak nodig.
Je bbq grillrooster op de juiste manier reinigen
De verschillende materialen waarvan een grillrooster, grillplaat of bakplaat kan zijn gemaakt, hebben elk een eigen handleiding wat betreft de schoonmaak ervan. Of het nu een luxe Weber grillrooster of een rooster van een andere producent is. Roestvrij staal reinig je eenvoudig met een schuurspons of een rvs borstel. Gietijzeren roosters reinig je met heet water en een staalborstel. Daarna vet je ze in met een beschermend laagje plantaardige olie. Vermijd staalborstels wanneer het om verchroomd en geëmailleerd aluminium gaat. Het aluminium rooster was je af met een gewone afwasborstel.