
Als barbecue fanaat heb je waarschijnlijk menig recept uitgeprobeerd. Een mooi lang gegaard stukje vlees of bijzondere visgerecht: het kan niet gek genoeg! Maar soms is het gewoon fijn om terug te keren naar de echte klassiekers, bijvoorbeeld een malse gegrilde ribeye met heerlijke Argentijnse chimichurri. Die valt gegarandeerd ook deze zomer weer in de smaak!
Als je graag in de keuken (of achter de barbecue) staat, weet je dat het belangrijk is om dit soort iconische gerechten goed onder de knie te hebben. Het onderstaande recept is een van die authentieke bbq recepten die niet in je repertoire mogen ontbreken.
Benodigdheden
Voor de ribeye
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- je favoriete barbecuekruiden
- 1 grote ribeye (ongeveer 350 gram)
- stukje aluminiumfolie
- barbecue
Voor de chimichurri
- 1 teentje knoflook
- 1 rode peper
- 15 gram platte peterselie
- 8 gram verse koriander
- 1 rode ui
- 2 eetlepels rodewijnazijn
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- zout en peper
Bereidingswijze (ongeveer 30 minuten)
Stap 1: Maak gebruik van twee zones op je barbecue. Leg de houtskool in één helft van de barbecue, waardoor er een hete grill-zone en een minder warme doorgaar-zone ontstaan. Breng de temperatuur tot ongeveer 250 graden.
Stap 2: Bereid de chimichurri door knoflook fijn te snijden en doe in een kommetje . Halveer de rode peper in de lengte en haal de zaadlijsten eruit. Snijd het vruchtvlees klein en voeg het toe aan de kom. Hak de peterselie en koriander fijn, snipper de ui zo klein mogelijk en voeg dit toe aan het mengsel. Doe de azijn en 3 eetlepels olijfolie erbij en roer goed door. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
Stap 3: Breng het vlees op smaak met je favoriete kruiden of rub en bestrijk de ribeye met olie. Gril het eerst op de hete zone in 2 tot 3 minuten voor mooie grillstrepen en leg daarna in de doorgaar-zone nog zo’n 3 tot 4 minuten voor een medium ribeye.
Stap 4: Haal de ribeye van de barbecue en verpak deze in aluminiumfolie. Laat het 5 à 10 minuten rusten en snijd het vlees daarna in dunne plakjes. Serveer met je zelfgemaakte chimichurri en voilà!
Vakantiegevoel
Krijg je ook altijd zo’n vakantiegevoel als je achter je barbecue staat? Waan je met dit recept dan in het bruisende Argentinië. Met authentieke chimichurri en een goed stuk vlees is het gegarandeerd genieten!