Heb je geen tuin of is het gewoon hartstikke koud? Dan kan je altijd een binnenbarbecue overwegen. Een binnenbarbecue werkt gewoon op basis van gloeiende kolen en het resultaat is net hetzelfde als bij een buitenmodel, maar de barbecue is wel speciaal ontworpen om binnen te gebruiken. Het vet kan daarbij niet op de kolen druipen en zo heb je geen last van nare geurtjes. Ook is een binnenbarbecue ontworpen om koel te blijven aan de buitenkant. Het enige wat je nog moet doen, is even spelen met de led dimmer en je kan het net zo gezellig maken als op een zomerse valavond.
Wat heb ik nodig om binnen te barbecueën?
Zoals eerder gezegd heb je natuurlijk een binnenbarbecue nodig. De LotusGrill is een heel goed model, maar dan heb je natuurlijk ook kolen nodig. In dit geval gaat het om een model dat via de USB-poort kan worden opgeladen, maar er zijn ook modellen die enkel werken op batterijen. Je kan eveneens kiezen voor een elektrische barbecue zodat je helemaal niet meer met kolen moet sleuren, maar dan gaat er natuurlijk wel wat van de authentieke smaak verloren.
Als je kolen gebruikt, raden we aan om te kiezen voor een veilige brandpasta die niet walmt of stinkt. Een brandpasta heeft bovendien het voordeel dat het bij een ongelukje niet meteen wegvloeit en alles meteen in lichterlaaie zet. Uiteraard is het beter om voorzichtig te zijn, maar je weet maar nooit. Onder andere de brandpasta van Pyrogel is een goed idee, maar ook LotusGrill heeft een eigen brandpasta voor binnen gemaakt.
Denk ten slotte aan de typische andere benodigdheden zoals borden, bestek, glazen, aluminiumfolie, een barbecuetang en dergelijke meer. Wil je het gezellig maken? Kies dan voor een van de leuke Steinhauer lampen en bekijk hier dimmers waarmee je snel een fijnere sfeer in huis brengt.
Kan ik niet gewoon een klassieke kolenbarbecue binnen gebruiken?
Een gewone kolenbarbecue binnen gebruiken is levensgevaarlijk. Enerzijds is er brandgevaar omdat een barbecue natuurlijk gloeiend heet wordt, maar het gevaarlijkste is de rook die vrijkomt. De rook van de barbecue bevat namelijk een grote hoeveelheid koolstofmonoxide. Binnen dreigt de giftige rook te blijven hangen, zelfs als je een raam opent. Koolstofmonoxide is namelijk fractioneel lichter dan lucht en zou in principe moeten stijgen, maar het verschil is verwaarloosbaar waardoor het van de situatie afhangt of het zal stijgen of dalen.
Dat koolstofmonoxide gevaarlijk is, heeft ermee te maken dat ons lichaam het tot 250 keer sneller opneemt dan zuurstof. Het is voor het lichaam makkelijker om koolstofmonoxide op te nemen en zo krijg je al snel te weinig zuurstof in je bloed. De symptomen variëren van duizeligheid tot hoofdpijn, moeheid, coma en uiteindelijk overlijden.
Gebruik dus nooit een klassieke barbecue binnen, maar kies voor een veilige binnenbarbecue die hiervoor geschikt is. Een goede binnenbarbecue heeft als bijkomstig voordeel dat het sowieso al gezonder is omdat het vet niet op de kolen kan druppen. Hierdoor komen er, in tegenstelling tot bij een gewone kolenbarbecue, geen PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) vrij. Dergelijke PAK’s zijn namelijk kankerverwekkend.