Welke biertjes smaken goed bij een BBQ?

Wanneer je gaat BBQ’en dan mag bier op je boodschappenlijstje niet ontbreken. Zelfs de echte bierliefhebber kan nog wel wat inspiratie en hulp gebruiken bij het uitkiezen van bier. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten bieren, brouwerijen en smaken. Welk bier past bij welk gerecht en in welke volgorde kun je het beste het bier aan jouw BBQ gasten serveren? Lees het in deze blog over BBQ en bier.

Begin met pils of witbier

Het leuke van een BBQ, is dat je al eind van de middag of begin van de avond kunt beginnen. Een fris pilsje of een witbiertje smaakt hier het lekkerste bij. Het biertje waar je mee begint, mag ook best een wat lager alcoholpercentage hebben. Je hebt ten slotte de hele avond nog voor je. Dus, met welk biertje begint jouw BBQ? ‘The moment we’ve all been waiting for…’ Alfa Edel Pils! Dit pilsje is tijdens de London Beer Competition uitgeroepen tot beste pils ter wereld en dus wel het proeven waard! Hij heeft 5% alcohol en een volle, frisse smaak. Ideaal voor een zomeravond dus. Een witbiertje of ander pilsje kan natuurlijk ook.

Welk bier bij welk gerecht?

Met de steeds rijkere smaken en het bredere assortiment is bier, net als wijn een vakgebied geworden. Je kunt in alle Nederlandse steden wel een bierproeverij doen, iets wat voor de bierliefhebber zeker aan te raden is. Om je nu toch tips te geven voor welk bier bij welk gerecht, volgen hier de belangrijkste keuzes met specifieke tips voor welk bier jij kunt gaan kopen.

Gerookte vis en Pale Ale

Bij een gerookte, wat zwaardere vis, doet de Hoppy Pale Ale van Jopen Bier het goed. Dit hier is zacht, zoet en fris met een vleugje karamel. Ook bij kaas of lamsvlees is dit bier een goede match.

Witvis of mosselen met Saison biertjes

Saison biertjes zijn fris en kruidig met een hint van citroen. Geen wonder dat dit bier lekker kan smaken bij vis die goed combineert met een beetje citroen.

Gegrilde vis met een bockbiertjes

Gegrilde vis wordt sterker van smaak en bij die wat meer rokerige tonen, kan best een zwaarder biertje. Een donker bier of bockbier doet het goed. Wat dacht je van Texels Bock, donker van kleur en rijk van smaak en doet het overigens ook goed bij vleesgerechten. Of de Kaapse Leen van Kaapse Brouwers, een krachtig bier met maar liefst 10,7% alcohol. Deze wil je niet te vroeg op de avond openmaken.

BBQ vlees en bier

Tijd om naar het vlees te gaan. Dit krijgt altijd al een wat krachtige, rokerige smaak van de BBQ. Dus een te licht biertje zou zonde zijn. Maar welk bier trek je dan open? Over het algemeen kun je met bier van Hertog Jan en La Trappe niet de mist ingaan. Bijvoorbeeld het blond en dubbel bier van deze merken zijn heerlijk zoet van smaak en bij veel mensen geliefd. Nog een voordeel, bij meerdere aanbieders kun je dit bier in de aanbieding kopen, leuk om in huis te halen voor een spontane BBQ! Naast de blond en dubbel biertjes, kan een IPA, zoals Jopen Mooie Nel goed zijn om koud te zetten. Dit bier is bijzonder van smaak en zal echt even de aandacht vragen.

Biertjes bij vegetarische BBQ

Misschien was hier vroeger een speciale alinea voor nodig, maar met de vleesvervangers van tegenwoordig kun je voor de vegetarische vleesvervangers dezelfde soorten bier aanhouden als voor vlees.

Voor de liefhebbers van zware biertjes

Bij bier speelt, net als wijn en eten, de persoonlijke voorkeur in smaak ook een rol. Voor wie van zwaarder bier houdt, kan een stout of Porter biertje een lekkere toevoeging zijn. Wanneer je vlees, vis of vleesvervangers gaat grillen, en het wordt toch echt wel een krachtige hap, trek dan eens een Porter, of stout biertje open, je zult er geen spijt van krijgen.

De avond afsluiten met een genietmomentje

Als de BBQ op zijn eind is, iedereen is lekker vol van het eten en de kooltjes gloeien nog na, dan ontstaat altijd zo’n genietmoment. Op zo’n punt in de avond kun je dit nog eens extra versterken door een Hertog Jan Grand Prestige of andere ‘Barley Wine’ open te trekken. De rijke smaken van chocolade en koffie sluiten de avond perfect af.

bbq-zaak.nl
Logo
Shopping cart