Typische barbecue-taferelen die we niet (veel) meer zien

Ook het barbecueën is – het zou raar zijn als dat niet zo was – met de tijd meegegaan. Een simpele bak met houtskool met daarboven een roostertje, dat zie je niet veel meer. Een beetje liefhebber heeft allang een afsluit- en verrijdbaar exemplaar in de schuur staan. Die worden op de eerste warme dagen, samen met de moestuinspulletjes en de loungekussens, weer enthousiast tevoorschijn gehaald. Hier een aantal taferelen die je niet snel meer tegenkomt.

Vuurzee

De kans dat er brand ontstaat is vele malen kleiner geworden, omdat geknoei met chemische vloeistoffen om de boel aan de praat te krijgen niet meer van deze tijd zijn. We hebben intussen wel geleerd om niet binnen te barbecueën, of in de buurt van de voorraad openhaardhout. Het komt dus nog maar weinig voor dat een barbecue in een vuurzee ontaardt. Natuurlijk heeft iedereen daar een opstalverzekering voor, maar voorkomen is beter dan genezen.

Veggies die op een houtje moeten bijten

Voor de vegetarische barbecuegasten is er bij voorkeur een apart rooster, omdat al hun groenten, kazen en vleesvervangers anders alsnog naar vlees ruiken. Ook de vleessappen kunnen in hun eten terechtkomen. Veel veggies zijn die smaken en geuren helemaal ontwend en worden er onpasselijk van. Dus wemelt het op internet van de vegetarische opties. Het treurige beeld van een groep vlees roosterende gasten en een vegetariër die op een houtje moet bijten, is al lang verleden tijd.

Zwartgeblakerde sateetjes

Mannen koken meer en vaker dan vroeger. Sinds de komst van professionele barbecue-accessoires, allerlei vlogs en het buiten koken is het masculiene aspect bij het barbecueën groter geworden. Het heeft ertoe geleid dat mannen weten wanneer het vlees goed is. Er staat nog maar zelden een prutser bij de barbecue die al ‘sorry!’ zeggend zijn zwartgeblakerde sateetjes op de borden legt. Of juist half-rauwe kipfilets. Onveranderd is dus het ouderwetse tafereel van een groepje mannen rondom dat zich rondom het rooster ophoudt. Alleen leveren ze nu mooie eindproducten af.

Restjes vlees die liggen te bederven

De kennis van hygiëne is ook toegenomen, dus weten we dat het niet zo 2021 is om al het vlees de hele middag in de zon uit te stallen. Weggooien van eten is ook niet iets waar we naar streven. We hebben niet zelden een koelkast in de schuur waar het vlees, afgedekt en wel, goed bewaard blijft en gezelschap wordt gehouden door koude drankjes. Wordt er voor de volgende dag ook mooi weer voorspeld, dan zijn die resten een prima excuus voor een gezellige afterparty!

bbq-zaak.nl
Logo
Shopping cart