Rundvlees is het pareltje van iedere bbq

De zomer komt eraan! Nu de zon zich steeds vaker laat zien is het tijd om ook de barbecue weer tevoorschijn te toveren. Maar hoe zorg je er als echte barbecue-fanaat voor dat je iedere keer weer kan verrassen met het vlees dat je klaarmaakt? Variëren met rundvlees, natuurlijk!

Rokerige tonen en super mals rundvlees

Helaas wordt de bbq vaak gebruikt om gerechten mee te grillen. Dat kan natuurlijk, maar als we het over barbecueën hebben, we het ook echt over barbecueën: het langzaam bereiden van vlees op een constante, vaak lage, temperatuur. De rook die daarbij vrijkomt geeft een extra intense smaaksensatie aan je vlees. Het stuk vlees dat daar flink de vruchten van plukt? Vrijwel ieder stuk rundvlees.

Rundvlees en vet

Het is geen geheim meer dat vet meer smaak geeft. Het wordt dan ook vaak aangeraden om te letten op de hoeveelheid vet dat een stuk bbq vlees heeft. En laat rundvlees nu juist van nature een goede balans tussen vet en mager vlees hebben.

Vet smelt bij hogere temperaturen. Daardoor kan het aangebrachte kruiden, en de vrijkomende rook, beter opnemen. Het vet verspreid zich langzaam door het vlees en kan deze smaken daardoor tot diep in het vlees verspreiden. Daarnaast wordt het vet dat zich tussen het vlees bevindt zacht, waardoor de structuur van rundvlees malser en sappiger wordt.

Ook niet onhandig: vet beschermt het vlees. Doordat je rundvlees voor langere tijd op de barbecue laat garen gaat deze vrijwel altijd voorbij de minimaal gewenste kerntemperatuur. Zonder vet zou het vlees daardoor enorm droog worden. Wil je dus imponeren met je barbecue vaardigheden? Dan zul je moeten beginnen met een goed stuk vlees met wat vet.

Waarom je je rundvlees het beste bij de slager kan halen

Klaar voor de volgende barbecue? Ga dan vooral langs de slager voor je vlees. Die kan je precies vertellen wat voor rundvlees past bij jouw wensen. Zin in een behoorlijk groot en super mals stuk vlees waar je met meerdere mensen van kan genieten? Probeer dan eens een Tomahawk steak of een Ribeye. Dit zijn stukken rundvlees die van zichzelf al wat vet bevatten. Laat deze een tijdje op de barbecue garen en grill ze daarna kort op hoge temperatuur. Het vlees valt dan zo van het bot. Of wellicht heb je liever mager vlees. Ook dan is de keuze reuze. Kies bijvoorbeeld voor een stuk ossenhaas biefstuk, of laat je eens verrassen door de absolute top van het rundvlees: de Wagyu steak.

Een vakkundige slager zal je alle opties voorleggen en kan je daarnaast informeren over hoe je het vlees het beste kan bereiden. Sommige vleessoorten hebben namelijk iets langer nodig dan anderen. Je slager kan je vertellen op welke kerntemperatuur je moet letten voor een mals stuk vlees. Ook hebben ze vaak verschillende kruiden, marinades, of bereidingswijzen die je rundvlees een extra smaak dimensie zullen geven. Zo maken ze vaak gebruik van technieken bij het voorbereiden van hun producten die het vlees een speciale en authentieke smaak geven. Het verschil tussen rundvlees van de supermarkt en een kwaliteitsslager proef je echt!

bbq-zaak.nl
Logo
Shopping cart