Duurzaam barbecueën

Nee, de tijd dat je tijdens een barbecue-feestje de niet-vleeseter op alleen een maiskolf kunt trakteren, geroosterd op een vuur dat ontstoken is met spiritus, is gelukkig voorbij. Barbecueën kan heel duurzaam, zeker met al die vegetarische producten die er nu voorhanden zijn. Met enkel groenten en kaas kun je ook creatief zijn. Voor wie echt niet zonder vlees kan, zijn er biologische opties. Van houtkrul tot overheerlijke maaltijd: zo barbecue je duurzaam.

Stroomloos

Duurzaam barbecueen is in principe niet elektrisch. Want zo’n elektrische barbecue vraagt nogal wat stroom. En dat is niet duurzaam. Tenzij je bij energie vergelijken kiest voor groene stroom. Maar het authentieke barbecuegevoel maakt dat wellicht niet los. Kies daarom voor een niet-elektrische barbecue. Je hebt dan wel houtskool nodig: controleer deze op de juiste certificering en gebruik geen spiritus, aanmaakblokjes of lampolie. Het vuurtje ontsteken met houtkrullen en een aansteker vergt geduld, maar haast of spoed horen niet bij barbecueën. Je buren zijn er ook blij mee als je het vuur zo natuurlijk mogelijk houdt – ze worden immers al getrakteerd op de (hopelijk aangename) geur van je barbecue.

Barbecue zonder vlees

Barbecueën doen we al sinds mensenheugenis, maar we zijn pas sinds een halve eeuw op grote schaal vlees gaan eten. Eigenlijk is de barbecue met vooral vlees dus iets redelijk nieuws. De aanwezigheid van hen die geen vlees blieven, maakt de gezelligheid er in ieder geval niet minder op in deze tijd. Vegatarische gerechten op de barbecue kunnen ook erg lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan glanzene aubergines met tomatensaus en mozzarella, felrode met geitenkaas gevulde paprika’s en knalgele maiskolven met kruidenboter.

Vleesvervangers en biologisch vlees

Dan zijn er nog de diverse vleesvervangers die er nu op de markt zijn, sinds ook de grote levensmiddelenproducenten op de vega-trend gedoken zijn. Het aanbod beperkt zich niet meer tot een vegaburger. Je ziet de vegetarische schappen in de supermarkten steeds groter worden en de groeiende concurrentie zal al die producten alleen maar beter maken. De sappige Beyond Burger is niet van echt te onderscheiden. Het is even outside the box denken, en het is zeker niet gezegd dat er helemaal geen vlees aan te pas mag komen. Maar bij een duurzame barbecue kies je dan natuurlijk voor biologisch vlees. Tot slot: hou vlees en vegetarisch, met het oog op hygiëne en smaak, goed gescheiden op je Boretti, Weber of Napoleon. Het beste zet je een extra barbecue neer.

bbq-zaak.nl
Logo
Shopping cart