Als de zon weer meer tevoorschijn komt en de temperatuur boven de 20°C blijft hangen, wordt het in Nederland tijd voor de barbecue. Wist je dat maar liefst 95% van de landgenoten ieder jaar minstens 1 of meerdere barbecues bezoekt. Daarbij gaat het om lekker eten en drinken, maar nog meer om de gezelligheid en warmte van een dergelijk evenement. Ongeveer 20% van de Nederlanders zou gedurende het gehele jaar wel af te toe een bbq willen doen. Hieronder lees je hoe je dat moet aanpakken in de winter.
1. Locatie, locatie, locatie
Net als in de wereld van de makelaardij draait het bij een winter bbq om de juiste locatie. Het weer is nu eenmaal niet erg stabiel in deze tijd. Voor de bbq moet er buiten een droge plek zijn en ook voor bezoekers moet er iets geregeld worden om te voorkomen dat het feest in het water zal vallen.
2. Creëer gezelligheid en warmte
De bezoekers zullen zich vast gekleed hebben op de winterse temperaturen maar vuurkolven om de handen te warmen zijn best lekker en gezellig. Zorg bij open vuur altijd wel voor voldoende veiligheidsmaatregelen. En wat dacht je van tuindecoratie met lampionnen voor de sfeer. Natuurlijk zijn die er vandaag de dag met lampjes en praktisch om op te hangen in winterse omstandigheden.
3. Maak een goede planning
In de winter duurt het beduidend langer voor de bbq warm is en ook voor de bereidingstijd moet je meer tijd nemen. Het is dan ook belangrijk dat er iets geregeld wordt op het gebied van warme lekkernijen voordat de producten van de bbq op tafel komen. Hierbij kan je denken aan een echte winterse soep zoals erwtensoep. Maar snacks zoals bitterballen of bami-hapjes doen het ook altijd goed op zo’n avond. Vergeet je ook de vegetariërs niet?
4. Gebruik praktische zaken
Het is winter en ook overdag al snel donker. Om brokken en scherven te voorkomen gebruik je zoveel mogelijk onbreekbare spullen. Wist je dat er inmiddels ook glazen van kunststof zijn die bijna niet zijn te onderscheiden van glas. Deze luxe kunststof glazen zijn van polycarbonaat. Het materiaal is even helder als glas, onbreekbaar en weegt maar de helft. Hierdoor kan je een hoop ongelukjes voorkomen. Een goede wijn en je bent klaar!
5. Hygiëne is ook in de winter nodig
Uiteraard zijn bacteriën veel actiever bij zomerse temperaturen dan in de winter. Bij een bbq gebruik je echter kwetsbare voedingsmiddelen zoals vers vlees en wellicht verse vis. Wees even voorzichtig in de winter als in de zomer. Dek de producten af en maak je keukengerei regelmatig goed schoon. Gebruik snijplanken ook niet voor verschillende soorten voeding.
6. Maak goede afspraken over de tijd
Het is winter en de temperaturen gaan in de nacht snel omlaag. Het is niet de tijd om vele uren buiten te blijven, ook niet als het gezellig is. Bepaal een tijd waarop de bbq zal worden beëindigd en hou je daar ook aan. Wellicht is er nog de mogelijkheid om binnen in de weldadige warmte even na te genieten.