De beste wijn bij de juiste momenten

Of je nu iets te vieren hebt, gewoon gezellig met vrienden aan het borrelen bent of dat je wil beginnen aan een heerlijke lunch of een diner, een wijn past er altijd bij. Een goed glas wijn kunnen we wel waarderen, maar welke wijn kies je voor welk moment?

Van licht naar zwaar

Bij wijnproeverijen wordt er altijd gewerkt van licht naar zwaar. Een lichte bubbel wordt bijvoorbeeld gevold door een frisse witte wijn, daarna een rosé of wat zwaardere witte wijn, gevolgd door lichte fruitige rode wijnen met als slot een wat zwaardere rode wijn zoals een Amarone. Zo zou je thuis ook naar het serveren van je wijnen moeten kijken. Vraag jezelf af: Wat ga ik doen? Wanneer trekken we de eerste fles open? Waar serveer ik de wijn bij? Een borrel met vrienden in de zomerzon vraagt bijvoorbeeld eerder om een frivole witte wijn of een licht gekoelde fruitige rode wijn, dan om een krachtpatser van een Barolo wijn, hoe lekker je die Barolo misschien ook vindt.

De beste wijn bij de bbq

De bbq aansteken hoort toch wel bij het ultieme zomerse gevoel. Het feit dat je van alles op de bbq kan leggen, betekent ook dat er een scala van smaken en aroma’s bij komt kijken. Marinades en kruiden zijn mogelijk nog belangrijker bij het bepalen van de wijn, dan het feit of het vis of vlees is. Kruidig of pittig eten kan een behoorlijke aanslag zijn op de wijn. Een frivool fruitig wijntje, kan volledig platgeslagen worden door een pikant stuk vlees. Bij wat pit op de bbq mag er dus wel een stoere rode wijn, zoals een Argentijnse Malbec, een Cabernet Sauvignon of een kruidige Syrah geserveerd worden. Een licht gekoelde rode wijn kan juist weer wat tegengas bieden. Een Beaujolais van de druif Gamay of een Cabernet Franc uit de Loire hebben genoeg in zich om tegen de spierballen van het bbq vlees op te kunnen vechten. Wat veel mensen niet weten is dat rosé ook een heel goede gangmaker is voor bij de bbq. Al helemaal wanneer je ook wat vis op het rooster legt.

Zomerse borrelwijnen

Voor een zomerse borrel trek je lekkere frisse en fruitige wijnen open. Begin met een bubbel om de borrel gelijk feestelijk te beginnen. Aan Champagne hangt gelijk een prijskaartje, maar goede alternatieven zijn een crémant, cava of een prosecco. Wijnen van Sauvignon Blanc zijn zeer fris en fruitig en passen goed bij zomerse salades. Maar smaken verschillen en sommige mensen kunnen de zuren in een Sauvignon Blanc te heftig vinden. Goede alternatieven zijn dan Grüner Veltliner, Albariño, Verdejo of een mooie droge rosé uit de Provence.

bbq-zaak.nl
Logo
Shopping cart